Värt att veta om plast, fortsättningskurs

I denna kurs behandlar vi ämnen som inte fick plats i grundkursen. Vi diskuterar t.ex. Sveriges handlingsplan för plast och Naturvårdsverkets färdplan för en hållbar plastanvändning i Sverige. Vi presenterar även några pågående FoU-projekt samt ett antal nya typer av material som är under utveckling. Mest fokus ägnas åt möjligheter och begränsningar för olika tillverkningsmetoder för termoplastkomponenter.

Kursinnehåll

Kursen börjar med en genomgång av möjligheter och begränsningar för plast. Därefter diskuteras Sveriges handlingsplan för plast och Naturvårdsverkets färdplan för en hållbar plastanvändning. För att minska plastens miljöpåverkan så pågår en rad olika projekt runt om i världen och några av dessa projekt presenteras kortfattat i kursen. Kursen avslutas med en genomgång av olika typer av tillverkningsmetoder för termoplastkomponenter.


Målgrupp

Kursen lämpar sig för alla som har behov av en grundläggande kunskap om plast.

Kursmål

Kursinnehåll

  • Användningsområden för plast
  • Möjligheter och begränsningar för plast
  • Sveriges handlingsplan för plast
  • Naturvårdsverkets färdplan
  • Nya material
  • Designaspekter
  • Tillverkningsmetoder


Förkunskaper

Kursen ”Värt att veta om plast”.

Påbyggnad

Efter kursen finns det stora möjligheter att förkovra sig ytterligare inom området plast. För de som är intresserade av plasters miljöpåverkan så rekommenderas kurserna ”Plast i en cirkulär ekonomi” och ”Livscykelanalys för plastprodukter” och för de som är intresserade av konstruktion och produktutveckling så rekommenderas ”Materialvalsmetodik för plast” och ”Plastkonstruktion”.

Kommande tillfällen

Digital kurs

Via Zoom-länk
18 platser kvar
Via Zoom-länk
74 platser kvar